Manastirea Saon se afla la o distanta de 11 kilometri spre Niculitel, din localitatea Tulcea. Drumul, printre dealuri cu vii, duce pe o frumoasa esplanada din fata Manastirii Saon. In partea stanga se intinde o cladire mare, din zid, acoperita cu tabla, care a fost construita intre anii 1990-1992. Cladirea, care adaposteste un corp de chilii, staretia si un corp de camere pentru oaspeti, are un cerdac foarte lung, sustinut de puternice coloane.

Manastirea Saon a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici cateva chilii din chirpici si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.

Dupa revenirea Dobrogei la Patria-Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. Pentru o mai buna randuiala in viata manastirilor, Episcopul Iosif Gheorghian a stramutat la Saon si pe ceilalti calugari care se mai aflau la schitul Celicul de Jos. O data cu acesta, Schitul Saon s-a separat cu totul de Manastirea Celic-Dere, devenind de sine statator.

Picturile murale ii redau pe Sfantul Efrem Sirul, Sfantul Spiridon, Sfantul Grigore Decapolitul, Sfantul Stefan, Sfantul Gheorghe, Sfantul Prooroc Daniil, Sfantul Trifon, Sfanta Maria Egipteanca, Sfantul Zosima, Sfanta Varvara, Sfanta Parascheva, Sfantul Nicolae. La intrare in Paraclis te intampina scena urcarii la cer a Sfantului Prooroc Ilie si Sfantul Prooroc Ilie hranit de corb.

Biserica este luminata de ferestre mari, simple, cu grilaje metalice in exterior. Este acoperita cu tabla pana pe ziduri, streasina fiind aproape inexistenta. Fatadele exterioare au un brau inconjurator in partea superioara, deasupra caruia, de jur-imprejur, se gasesc firide nepictate.

In interior, poate fi admirata pictura de pe bolta sfantului altar, de pe bolta mare si din pronaos, executata de parintele Sofian. Din pacate, dupa anul 1957, marele duhovnic si talentatul pictor de biserici, ajuns mai tarziu staret la Manastirea Antim din Bucuresti, nu a reusit sa finalizeze impodobirea bisericii mari, fiind arestat, impreuna cu ceilalti membri ai „Rugului aprins”.


wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes