Se gaseste in toate apele de ses, campie si Delta Dunarii, in majoritatea apelor curgatoare cu vegetatie acvatica, si in apele salamastre ale Marii Negre in fata gurilor de varsare ale Dunarii.

Trasaturile caracteristice sunt culoarea irisului galben pe fondul auriu al ochilor si aripioarele care pe margini sunt de un rosu aprins sau rosu portocaliu. Spatele are culoare cafenie cu reflexe albastrui inchis sau verzui cu laterale galbui stralucitoare, iar abdomenul este alburiu cu irizatii argintii.

Hrana consta in alge filamentoase, fragmente de plante, melci marunti, larve de insecte, larve rosii sau insecte.

Dimensiunile sunt intre 15-25 cm. si 100-300 g, rareori intalnindu-se lungimi de 30-35 cm. si greutate de peste 1 kg.

Se gaseste de la suprafata spre fundul apei in zone cu bradis, matasea broastei, in general in locuri cu vegetatie abundenta. Primavara si toamna se pescuieste cel mai bine la fundul apei, iar vara la suprafata si intre ape. Momelile de `care este atrasa sunt bobite de paine framantate cu mamaliga, cubulete mici de mamaliga, fragmente de paste fainoase, viermi rosii de mal, vierme de musca si chiar muste. Se poate momi cu nada din miez de paine framantat cu srot de floarea soarelui macinat, cernut pudra si umezit, in amestec cu canepa sau putina faina de porumb, pesmet sau biscuit simplu.

Se folosesc scule fine, vergi usoare, lansete cu actiune mica de 5-15g., fir de 0,08-0,10mm, plute de 0,2-0,5-1g. si carlige nr. 22-20-18-16.

Rosioara mare are comportament de rapitor si se poate pescui la lingurita oscilanta sau rotativa mica.
Lungimea minima admisa a rosioarei ce poate fi retinuta dupa capturare este de 15 cm.


wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes