Descriere: ihtiologie

Somnul are capul turtit de sus în jos, avand cu o gura mare, plina de dintisori marunti, pe ambele falci, îndreptati spre înapoi. Pe falca superioara are doua mustati lungi pe lateral si patru mustati mai mici, îndreptate în jos. Trunchiul este destul de scurt, cilindric.
Coada este lunga, înotatoarea anala întinzându-se pe toata lungimea ei. Culoarea este cenusiu-marmorat, cu burta alb-murdar. Culorile se modifica si în functie de culoarea dominanta a mediului în care traieste. Nu are solzi ci un mucus protector, extrem de alunecos.

Peste în general nocturn, are ca principale simturi pipaitul (se foloseste de cele 6 mustati), auzul (percepe imediat zbaterea momelii vii în cârlig) si mirosul (sesizeaza resturile de animale sau de carne de la abator – de aceea ele se folosesc ca momeala). Vazul este slab. Ca urmare a traiului pe fundul apei, cu lumina putina, ochii s-au atrofiat, fiind foarte mici.
Lungime normala: 80-100 cm
Lungime maxima: 400 cm
Greutate: 3-20 kg
Dimensiune legala pt retinere: 50 cm

Reproducerea la Somn

Somnul atinge maturitatea sexuala la varsta de 4-5 ani.
Perioada sa de reproducere coincide cu cea a crapului, adica atunci cand temperatura apei atinge valori de 18-20°C.
Aceasta perioada tine deci, de regula, din mai pina la finele lunii iunie, in aceste zile, exemplarele mature se strang in grupuri si se alcatuiesc perechile, in caz ca nivelul apelor este mare, somnul alege terenurile recent acoperite de apa, unde boabele de icre sunt depuse un partile cat mai putin adinci, pe firele de iarba si pe crengile tufelor.
In functie de greutatea corporala, o femela de somn depune intre 100000 si 500000 boabe de icre de culoare albicioasa-galbuie, cu un diametru de 2,5-3 mm. Depunerea icrelor este precedata de un joc nuptial ce consta din lovirea puternica a apei cu coada.

Hrana – Nade si Momeli pentru Somn

Puietul de somn se hraneste la inceput cu larve de insecte acvatice, dar consuma si efemeridele cazute pe suprafata apelor. Ii plac si racii minusculi si viermii. La varsta de 2-3 luni se alimenteaza deja cu pesti mici (puiet), marea majoritate a hranei constituind-o, de acum si pana la finele vietii, pestii. Dintre pesti, ii plac obletii, carasii, babusca, tiparul si nisiparnitele, dar si multe alte specii. Somnul infometat este un pradator de temut, care inghite aproape orice i se iveste in cale. In afara de pesti, mananca regulat broaste, insecte ce cad in apa, precum si alte animale (soareci, pui de rata, de gasca etc.). Uneori nu-i scapa nici pasarile, cainii mici sau alte mamifere de talie redusa care inoata la suprafata apei. Unii sustin ca somnul consuma si hoituri, dar observatiile efectuate au demonstrat ca mananca numai hrana vie. In legatura cu modul in care se hraneste, trebuie sa mentionam ca somnul manifesta o pofta maxima in lunile martie-noiembrie, mai ales in iunie si inceputul lui iulie, in lunile de iarna, deci intre decembrie si martie, mananca putin, „hiberneaza” in cate o groapa mai adanca din rau, in asemenea zile se intampla foarte rar sa porneasca in cautarea hranei.

Sursa informatiei: http://www.pescuitmania.ro. Va rugam sa vizitati site-ul pentru mai multe informatii din acest domeniu.


wordpress best themes - 2012 wordpress theme - magazine wordpress themes